středa 13. listopadu 2013

Gimme Kraft - kniha



Nedlouho po vydání knihy GIMME KRAFT už mi tato tréninková publikace ohřívala ve schránce. Člověk musí sice pustit chlup - ale je fajn. Hned v úvodu bych chtěl zdůraznit, že se člověk musí vyvarovat chyb, které zdůrazňuje Dave MacLeod v jeho trenérské publikaci - jsme oproti minulosti zvýklí na kvanta cviků, opakování a zaručených návodů a výsledek je ten, že přehlížíme podstatné a základní tréninkové principy bez kterých se ovšem nepodaří bez újmy docílit nejvyššího lezeckého pokroku.

Takže, naučte se stále hledat zpětnou vazbu, ptejte se a přemýšlejte nad tréninkem. Bezmyšlenkovité přejímání cviků z Gimme Kraft z vás Sharmu neudělá!
 
Ke knize: Je rozdělená na kapitoly, které se věnují cvikům na boulderovce, hrazdě, gymnastických kruzích, campusboardu, kolíkové stěně, TRX, bradlům - balančnímu míči  a oblinám. V každé kapitole je pár cviků, u kterých je zdůrazněno, zda jsou pro začátečníky nebo pokročilé a zda jsou na explosilní sílu, komplexní zpěvnění... Kniha je příjemný doplněk a inspirace, zvláště pro boulderisty v přípravných obdobích, může to být pěkný dárek, ale z mého pohledu jde o zásobník cviků, které bez koncepce a plánování jako základ tréninku povedou spíše ke zranění než k výsledkům. Ovšem, jako třešnička na dortu, zpestření k boulderingu, k samotnému lezení je skvělá...

Pár postřehů:
  •  Zdůrazňuje se důležitost tréninku se zátěží. Oukej, ale hlídejte si poměr intenzita - objem. Jinak shoříte v lezeckém pekle. 
  • Trénovat v hlavní období méně lezecky zatěžované svaly - nesmírně důležité i 20% z objemu tréninku.
  • Všichni jsme ztuhlí :) 2x denně strečink (Sakra, polepším se :))
  • Při boulderingu střídání statického a dynamického pojetí na stejném boulderu.
  • I pro práskače speciální trénink nesmí tvořit víc než 40% z celkového objemu - MacLeod hovoří o 70-80% : 20-30% Všichni lezou, LEZOU - lezte taky, Bouldering, skály, stěna.

 Více toho prozrazovat nebudu, čauvec!Čaj

1 komentář:

  1. Nechceš ji vzít příští týden ve středu na ty závody? Letmo bych ji zkouknul.
    Došlík

    OdpovědětVymazat